Allmän info

Information till medlemmarna i bostadsrättsföreningen Småland 4&5 (rev. 2020-08-01)
1. Föreningen. 
2. Stadgar
3. Styrelse
4. Avgift
5. Lägenheten, vid större renovering kontakta styrelsen
6. Nycklar till port, källare, elmätarrum, tvättstuga
7. Namnskylt, reklamskylt
8. Uthyrning i andra hand
9. Reparationer av fastigheten
10. Reparationsfond (inre fond)
11. Elmätare
12. Vatten
13. Lampbyten
14. Tvättstuga
15. Soprum för avfall och återvinning
16. Källare, lägenhetsförråd, festlokal
17. Gård, skötsel av växter
18. TV, bredband, telefon
19. Stege, pingisbord, grill mm

1. Föreningen. Organisationsnummer 716416-7129
Föreningen äger och förvaltar gat- och gårdshusen på Bellmansgatan 32 och 34. Den registrerades den 12 november 1979. Föreningens stadgar och andra föreningshandlingar delas ut till nya medlemmar och finns hos styrelsen. Verksamhetsåret löper fr.o.m. den 1 januari t.o.m. den 31 december. Årsstämman hålls innan utgången av juni.

2. Stadgar
I stadgarna, som gäller fr.o.m. juli 2018, står det hur föreningen fungerar och vilka regler som gäller. Alla medlemmar har fått ett exemplar. Stadgarna hittar du också under fliken "Stadgar" .

3. Styrelse
Föreningens styrelse väljs av medlemmarna på årsmötet. Alla medlemmar får årsmötesprotokollet, som också ligger under fliken "Årsstämmor ". Under fliken "Styrelse" kan du se vilka som ingår i styrelsen. Information finns också på anslagstavlorna i entréerna. Vänd dig till någon i styrelsen om du har frågor om föreningen.

4. Avgifter
Avgiften (hyran) till föreningen betalas in i förskott, avgiften för februari ska t.ex. vara betald före den sista januari. Betalningssätt (avisering via e-post, e-faktura eller autogiro) väljer du hos Conzignus/Hem och Fastighet www.hemochfastighet.se . Väljer du avier på papper med vanlig post tas en avgift ut.

  • Årsavgiften är 896 kr/kvm.fr.o.m. aug 2023
  • Förseningsavgift 60 kr, tas ut vid försent inbetald avgift
  • Överlåtelseavgift 1500 kr tas ut av köparen vid försäljning av lägenhet
  • Pantsättningsavgift är 700 kr. 

Kassören i föreningen kan svara på ekonomiska frågor.

5. Lägenheten
Vid renovering, som innebär en väsentlig förändring av lägenheten t.ex. ändring av vatten, avlopp, bärande väggar, måste du ha tillstånd av styrelsen och bygglov för detta krävs. Lägenhetsinnehavaren ansvarar för ansökan av bygglov. Styrelsen ska ha en kopia av bygglovet. För mer detaljer se i stadgarna 35-43§§. Använd blankett som finns under fliken Medlemsinformation - Blanketter

Köksfläktar, endast kolfilterfläktar får installeras.

Om fläkt installeras i badrum ska den vara behovsstyrd. Kontakta styrelsen för information om godkända fläktar.

Lägenheterna är lyhörda, ha därför inte TV eller musikanläggningar på för högt. Dammsug inte eller utför störande hantverksarbeten (borra i väggar etc.) före klockan 07.00 vardagar (08.00 helger) och efter klockan 22.00.

Förvarna, t.ex. med en lapp på insidan av porten, om du ska renovera din lägenhet. Eller om du ska ha fest, som kan innebära att grannarna blir störda.

6. Nycklar
Nycklar till port, källare, elmätarrum och tvättstuga ska du ha fått i samband med lägenhetsköpet av föregående ägare. Saknade nycklar kostar 350 kronor för källaren respektive 100 kr/styck för övriga.

7. Namnskylt, reklamskylt
Styrelsen hjälper dig att ändra din namnskylt på lägenhetsdörren, postboxen och på tavlan i entrén. På postboxen kan du själv välja om du vill ha reklam.

8. Uthyrning i andra hand
Du måste då ett andrahandskontrakt, som styrelsen ska godkänna om du hyr ut i lägenheten i andra hand. Kontakta alltid styrelsen i förväg. Regler för detta finns i stadgarna 47§. Använd blankett som finns under fliken "Medlemsinformation - Blanketter".

9. Reparationer av fastigheten
På våren och hösten har vi gårdsfixardag, då vi brukar ta hand om smärre reparationer av fastigheten.
Däremellan får vi gemensamt hjälpas åt att sköta fastigheterna för att göra det trevligt att bo här. Styrelsen ser till att större underhåll och reparationer blir utförda. Felanmälan görs till Fastighetshjälpen på telefon 08-602 84 00 (telefontid 9-11), jour 0709-20 30 90,  mail: info@fastighetshjalpen.se 

Ser du något i de gemensamma utrymmena, som behöver repareras, räkna inte med att någon annan tar itu med det. Kan du inte fixa det själv, kontakta Fastighetshjälpen, se ovan.

10. Reparationsfond (inre fond)
Till varje lägenhet hör en reparationsfond (inre fonden), dock avsätts inga nya pengar till fonden. Om du har pengar kvar i fonden kan du ta ut dessa genom att  lämna kvitto till kassören, som också vet hur mycket pengar det finns för din lägenhet. Blankett finns under "Medlemsinformation - Blanketter".

11. Elmätare
Elmätarna till lägenheten sitter i ett låst utrymme i respektive källare. Där finns också säkringsskåpen för de gemensamma utrymmena. Tvättstugan har en egen elcentral.

12. Vatten
Vattenavstängning sker i 32:ans och 34:ans källare. Kranarna sitter i samma utrymme som varmvattenberedarna. Sätt upp en lapp i din entré i god tid om du behöver stänga av vattnet.

13. Lampor
Lampor på gården och i trapphusen har bytts till LED-lampor i en varm ton. Om någon lampa slutar att fungera meddela Fastighetshjälpen info@fastighetshjalpen.se, så fixar de detta. För brådskande ärenden ring 070-9203090.

14. Tvättstuga
Tvättider ska bokas på listan i tvättstugan. Det är inte tillåtet att tvätta utan att ha satt upp sig på listan eller att ta över annans tid utan att fråga. Det är därför viktigt att stryka bokningar, som inte kommer att användas. Fläkten ska sättas på när torktumlare och fläktskåp används. Glöm inte att sopa golvet och rengöra filtren i torktumlare (2 stycken) och torkskåp när du tvättat färdigt.

Om något gått sönder och du är först på plats: Kontakta Fastighetshjälpen. Felanmälan görs på telefon 08-602 84 00 (telefontid 9-11), jour 0709-20 30 90,  mail: info@fastighetshjalpen.se . Sätt upp en lapp när felet är anmält.

15. Soprum för avfall och återvinning
Soprummet ligger i 34:ans gårdshus. Vanliga hushållssopor läggs i sopsäckarna.

Rullkärl finns för
- tidningar, pappersförpackningar, ofärgat glas, färgat glas, plast och metall.

Det är inte tillåtet att ställa grovsopor (kartonger, byggsopor etc.) bredvid sopsäckarna, du måste själv ordna bortforsling.

På gårdsfixardagen på våren, kör vi bort skräp, som medlemmarna vill bli av med.

16. Källare, lägenhetsförråd, festlokal
Till lägenheterna hör ett förråd i källaren. Enligt brandföreskrifterna får inget placeras utanför förråden. Större saker, som ska kastas, kan dock under en kortare tid, fram till avhämtning, placeras på anvisad plats enligt överenskommelse med styrelsen.

En större lokal finns i källaren under gården. Lokalen kan användas till en mindre sammankomst. Meddelande om det sätts upp på 32:ans och 34:ans anslagstavlor. I källaren under gården finns också en snickarbod. Du kan öppna med din källarnyckel.

17. Gård, skötsel av växter
På vårens gårdsfixardag är alla välkomna att städa gården och plantera nya växter. Några medlemmar brukar åta sig att ta hand om vattning av blommor och övriga arrangemang på gårdarna. På höstens gårdsfixardag brukar vi höststäda gården och ev olja in utemöbler och plocka in dem.

18. Bredband och TV
I avgiften för lägenheten ingår bredband via Stockholms Stadsnät upp till 1 000 Mbit/s. 

TV-abonnemang kan tecknas med Sappa eller Viasat, ingår inte i avgiften.

19. Stege, pingisbord, grill mm
Medlemmar kan låna följande av föreningen: Stegar (i källaren i 32:an och innanför källardörren i 34:an) samt bygglampa, grill, fällbord, stolar och pingisbord (i källaren under gården).